- Beekjuffers (Calopterygidae) -
Soorten behorend tot de familie Beekjuffers zijn makkelijk van andere libellensoorten te onderscheiden door de 'metallic' glans op hun lichaam. In Nederland komen twee soorten voor, namelijk de Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) en de Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens). De eerstgenoemde soort is uiterst zeldzaam en komt alleen in het zuiden van Noord-Brabant en in Limburg voor. In Europa komen in totaal vier soorten van bovengenoemde familie voor. Alle Beekjuffers zijn in meer of mindere mate gebonden aan relatief koel stromend water, omdat ze afhankelijk zijn van een hoog zuurstofgehalte.
Koperen beekjuffer (Calopteryx haemorrhoidalis)
De Koperen beekjuffer (Calopteryx haemorrhoidalis) komt alleen in het zuiden van Europa voor. De soortnaam haemorrhoidalis is afgeleid van hemorroïden ofwel aambeien en slaat op de roze onderkant van het achterlichaam. Onderstaande foto's zijn in het zuidoosten van Italië gemaakt.
Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)
De Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een soort van langzaam stromende beken met een goed ontwikkelde oevervegetatie. De soort lijkt op de veel zeldzamere Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo), maar het mannetje van deze soort heeft grotere donkere vlekken op de vleugels.
- Breedscheenjuffers (Platycnemididae) -
De familie Platycnemididae ofwel Breedscheenjuffers kent wereldwijd ongeveer 230 verschillende soorten, waarvan er slechts drie in Europa voorkomen. Opvallend is dat bij alle soorten de tibia (scheen) in meer of mindere mate is verbreed en zijn met dit kenmerk ook makkelijk van andere juffers te onderscheiden.
Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes)
De Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes) is in Nederland de enige vertegenwoordiger van zijn familie. De soort wordt gekenmerkt door zijn bleke lichaamskleur, de relatief brede kop met een dubbele streep en natuurlijk zijn verbrede schenen. De Blauwe breedscheenjuffer komt voornamelijk in langzaam stromende beken, rivieren en kanalen met een goed ontwikkelde watervegetatie voor.
In Europa komen nog twee andere soorten voor, namelijk de Oranje breedscheenjuffer en de Witte breedscheenjuffer. Anders dan de soortnamen doen vermoeden, zijn de vrouwtjes van de drie soorten breedscheenjuffers in sommige gevallen moeilijk uit elkaar te houden.
- Korenbouten (Libellulidae) -
De familie Korenbouten (Libellulidae) telt in Nederland ongeveer 21 soorten en is daarmee de omvangrijkste libellenfamilie van Nederland. Anders dan bijvoorbeeld Glazenmakers (Aeshnidae) en Glanslibellen (Corduliidae), maken Korenbouten geen lange vluchten; ze maken veelal gebruik van vaste zitposten op de grond of plantenstengels.
Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum)
De Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum) behoort met een spanwijdte tussen de 70 tot 80 mm tot de grotere libellensoorten van Nederland. De soort is weinig kritisch ten aanzien van waterkwaliteit en biotoop en wordt daarom in allerlei wateren in heel Nederland in grote aantallen waargenomen. De nimfen leven twee tot soms wel drie jaar in de modder of tussen plantenresten alvorens ze uitsluipen.
Zwarte heidelibel (Sympetrum danae)
De Zwarte heidelibel (Sympetrum danae) is de kleinste van de negen soorten heidelibellen in Nederland. Ondanks zijn naam doet vermoeden, is de Zwarte heidelibel niet altijd zwart; de grondkleur van het vrouwtje is altijd geel en net uitgeslopen mannetjes zijn eveneens geel. De soort vliegt van april t/m juni en wordt dan voornamelijk in de omgeving van zure vennen in heidegebieden aangetroffen.
- Pantserjuffers (Lestidae) -
De Pantserjuffers (Lestidae) vormen een relatief kleine groep min of meer gelijkende juffers. Kenmerkend is het glanzende, metaalkleurige lichaam en de karakteristieke houding van de vleugels. In tegenstelling tot de meeste andere juffers houden ze hun vleugels in rust namelijk niet boven het achterlijf samengeklapt, maar meestal half gespreid. In Nederland komen in totaal zeven soorten voor; naast de vijf 'echte' Pantserjuffers behoren ook de Bruine winterjuffer (Sympecma fusca) en de Noordse winterjuffer (Sympecma paedisca) tot de familie Lestidae.
Tangpantserjuffer (Lestes dryas)
De Tangpantserjuffer (Lestes dryas) is een soort van matig voedselrijke milieus en lijkt een voorkeur te hebben voor verlandende vennen met een dichte water- en oeverbegroeiing van onder andere zeggen (Carex sp.) en biezen (Scirpus sp.). Vrijwel dichtgegroeide vennen worden echter weer vermeden. De soort komt vaak samen met de Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa) voor, hetzij in veel lagere aantallen.
- Waterjuffers (Coenagrionidae) -
De familie Waterjuffers ofwel Coenagrionidae vormt een groep van kleine tot middelgrote juffers, waarvan in Nederland ongeveer 15 soorten voorkomen. De mannetjes van de meeste soorten zijn felblauw gekleurd. Uitzonderingen zijn de Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum) en Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula), waarvan de mannetjes rood zijn gekleurd.
Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula)
De vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula) is een één van de weinige waterjuffers in Nederland met een grotendeels rood lichaam. De enige andere rode waterjuffer is de Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum). Deze is makkelijk van de Vuurjuffer te onderscheiden door zijn oranje poten. De soort komt overal in Nederland voor en wordt ook regelmatig in tuinen met vijvers waargenomen.
Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)
De Watersnuffel (Enallagma cyathigerum) is een zeer algemene libel, die in vrijwel heel Nederland voorkomt. Bij sterk verzuurde vennen en hoogvenen worden echter de hoogste dichtheden bereikt en kan de soort massaal voorkomen. De Watersnuffel wordt om die reden ook wel als indicator van verzuring gezien. De soortnaam komt van het feit dat de mannetjes in rechte lijnen vlak over het wateroppervlak vliegen en deze ook regelmatig aanraken, waardoor het lijkt alsof ze aan het water 'snuffelen'.