Viltbijen (Epeolus)
Van het geslacht Viltbijen (Epeolus) komen in Nederland momenteel nog drie soorten voor, die allemaal vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam zijn. De Waddenviltbij (Epeolus alpinus) is helaas gedurende de vorige eeuw in Nederland uitgestorven. Alle soorten Viltbijen hebben een parasitaire levensstijl. Deze zogeheten 'koekoeksbijen' maken zelf geen nest, maar leggen de eieren in de nesten van solitaire bijen uit het geslacht Zijdebijen (Colletes). Doordat de parasitaire Viltbijen geen stuifmeel hoeven te verzamelen voor hun nageslacht, zijn de meeste soorten weinig behaard.
Heideviltbij (Epeolus cruciger)
De Heideviltbij (Epeolus cruciger) is een vrij zeldzame bijensoort, die met name in de duinen en droge heidegebieden wordt aangetroffen. De soort vliegt van juni t/m september en heeft één generatie per jaar. Gastheren van de Heideviltbij zijn de Donkere zijdebij (Colletes marginatus), Duinzijdebij (Colletes fodiens) en Heizijdebij (Colletes succinctus).
Zandbijen (Andrena)
Het geslacht Zandbijen (Andrena) is een zeer grote groep van sterk op elkaar gelijkende solitaire bijensoorten. Alleen in Nederland zijn al 76 verschillende soorten bekend. Wereldwijd komen zelfs 1.300 verschillende soorten uit het geslacht Zandbijen voor. Er zijn dan ook moeilijk karakteristieke kenmerken voor het gehele geslacht te geven. Een kenmerk die echter vrijwel alle soorten delen is het feit dat de vrouwtjes, zoals de naam al doet vermoeden, het nest in het zand maakt. Ondanks dat het solitaire bijen betreffen, worden vaak nestaggregaties gevormd waarbij vele nesten van dezelfde soort nabij elkaar worden gegraven.
Asbij (Andrena cineraria)
De Asbij (Andrena cineraria) is een algemene bijensoort die van half maart t/m half juni vliegt. Daar waar veel soorten Zandbijen sterk op elkaar lijken, is de Asbij een uitzondering. Door de grijze beharing is er slechts één andere Andrena soort waarmee de Asbij verward kan worden, namelijk de Grijze zandbij (Andrena vaga). De laatstgenoemde soort mist echter de zwarte haarband op het borststuk. Opmerkelijk bij de Asbij is dat de nestingang na het verlaten niet wordt afgedekt.
Grasbij (Andrena flavipes)
De Grasbij (Andrena flavipes) is in het zuiden van Nederland een zeer algemene soort, maar wordt naar het noorden steeds zeldzamer. De soort is bivoltien, hetgeen betekent dat er meerdere generaties per jaar zijn. Dit laatste is vaak het geval bij zuidelijke soorten. De Grasbij wordt regelmatig geparasiteerd door de Kortsprietwespbij (Nomada fucata).